Užitočné informácie o marhule
Marhuľa –všestranné ovocie pre naše zdravie
Marhuľa nielenže chutí hriešne sladko, ale má ešte aj schopnosť všestranne podporovať naše zdravie. Obsahuje veľa provitamínu A (karotín), okrem neho vitamíny B1, B2 a C ako aj minerálne látky ako draslík, vápnik a fosfor. Preto má marhuľa pozitívny vplyv na vlasy a nechty, stará sa o ružovú pleť, posilňuje imunitný systém a rozprúdi krvný obeh. Obsahuje kyselinu salicylovú, ktorá má antibakteriálny účinok a tak zabíja choroboplodné zárodky v žalúdočno-črevnom trakte. Účinná látka dimethylglycine, ktorá sa nachádza v jadre marhule zas pomáha pri migréne a bolesti hlavy.
100 gramov čerstvých marhúľ obsahuje asi 40 kalórií, rovnaké množstvo sušených marhúľ sa odrazí v 241 kcal. Avšak pri sušenom variante je obsah živín skoro päťkrát vyšší ako u čerstvých marhúľ, z čoho vyplýva, že obe formy sú zdravou lahodnou pochúťkou.
Recept na marhuľovú marmeládu
Marhuľa chutí nielen čerstvá, ale dá sa aj výborne spracovať: marhuľová marmeláda, marhuľové želé, marhuľový zákusok alebo známe rakúske Marillenknödel, čiže marhuľové knedle/guľky. Tu je jednoduchý recept na lahodnú marhuľovú marmeládu:
- 1 kg marhúľ ošúpeme, vykôstkujeme a nakrájame na malé kúsky
- dužinu dáme do veľkého hrnca, pridáme 500 gr. želírovacieho cukru a jeden balíček kyseliny citrónovej, premiešame a všetko spolu povaríme
- necháme asi päť minút variť na miernom ohni, v prípade potreby ju upravíme na kašu
- na panvici ľahko opražíme 50 gr mandľových lupienkov bez oleja
- 4 PL likéru Amaretto (alebo rumu) a mandľové lupienky pridáme do marmelády a dobre premiešame
- nakoniec masu hneď plníme do umytých teplých pohárov a dobre uzavrieme.